3.3.12

Rukkileiva tort


See retsept on Nami-Nami kokandusportaali isamaalise tordivõistluse võidutort. Autor Kaare Kangro.

Põhi:
100 g võid
100 g tumedat šokolaadi (nt Kalevi Bitter)
2 muna
100g suhkrut
100g jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Kreem:
400 ml vahukoort
400 g maitsestamata kohupiimapastat
90 g riivleiba
50 g suhkrut
0,5 tl kaneeli

Vahele õunamoosi või õuna-jõhvikamoosi.
Peale: 200 g tumedat šokolaadi, 50 g võid.

Vahusta munad suhkruga ja sega hulka küpsetuspulbriga segatud jahu. Lisa väikeses potis madalal kuumusel sulatatud või ja šokolaadi (lase segul eelnevalt veidi jahtuda). Küpseta 180-kraadises ahjus umbes pool tundi. Küpsetamiseks kasuta ovaalset või neljakandilist ahjuvormi. Jahuta põhi, lõika pooleks ja määri vahele õunamoosi.
Täidise jaoks sega riivleib 1 spl suhkruga ning rösti kuival kuumal pannil mõni minut. Sega riivleiva hulka kaneel ning jäta segu jahtuma. Vahusta koor ülejäänud suhkru ja vaniljesuhkruga ning sega hulka kohupiim. Seejärel lisa kohupiima-vahukoore segule jahtunud riivleib. Aseta valmis kreem 15-20 minutiks külma, et see taheneks ning hiljem oleks lihtsam kreemist leivapätsi vormida. Määri kreem põhjale nii, et see jääks kumer.
Glasuuri jaoks sulata potis või, lisa šokolaad ja sega kuni šokolaad on sulanud. Jahuta segu, kata tort šokolaadiglasuuriga ning pane tort järgmise päevani jahedasse seisma. Kaunista sulatatud valge šokolaadiga.



No comments: